Cum să gestionezi stresul ca freelancer

Atunci când ești freelancer proiectele se adună și orele de muncă se mută de dimineață spre seară atât de des încât ajung să muncești chiar și noaptea pentru anumite proiecte.

Deși există anumite beneficii pe termen scurt, mai ales dacă vrei să ajungi la o sumă de bani pentru ceva ce îți dorești, pe termen lung poate duce la burn out sau chiar la probleme mai grave de sănătate.

În cele ce urmează îți voi arăta câteva tehnici prin care poți să elimini o parte dintre problemele care cauzează acest stres.

Cum să gestionezi stresul ca freelancer

Lucrează conform unui program

Principala problemă pe care o au freelancerii este că nu au un program stabilit pentru orele de muncă. Acesta nu trebuie să reflecte clasicul program de la 9 la 5, ci ideal este să se adapteze perioadelor în care ești mai productiv.

Având un program îți va fi și mult mai ușor să stabilești prețuri corecte pentru munca ta deoarece știi că trebuie ca în 8 ore pe zi (de unde scazi timpul petrecut pentru atragerea noilor clienți și învățarea/perfecționarea unor skill-uri) trebuie să câștigi o sumă de bani care să îți permită să trăiești cel puțin decent.

Caută să lucrezi pe domenii de care ești pasionat

Atunci când lucrezi în domenii de care ești cu adevărat pasionat, munca nu mai apare atât de grea și îți va fi mult mai ușor să vii cu idei noi sau să stai conectat la domeniu pentru a vedea ce face competiția.

Spre exemplu, dacă ești content writer și scrii pe un domeniu de care ești pasionat, vei scuti foarte mult timp de research și cuvintele îți vor veni mult mai ușor. Asfel, poți ajunge să scrii articole de sute de cuvinte în mai puțin de o oră.

Spune nu mai des

Timpul, dar mai ales cunoștințele tale sunt prețioase. Așadar, atunci când simți că ceva nu este în regulă cu un proiect sau remunerația este mult mai mică decât cu tarifele tale uzuale, să spui nu ar trebui să fie foare ușor.

Același lucru se aplică și în cazul clienților care cer anumite lucruri care nu sunt prevăzute în contract. Cu riscul de a supăra pe cineva, trebuie să spui nu pentru a-ți proteja afacerea și a nu da mai mult decât este necesar pe gratis.

Crează reguli clare față de clienți

Fie că ne place să recunoaștem sau nu, există anumiți clienți care fac munca freelancerilor mai grea. De la cei are te sună de câteva ori pe zi să întrebe cum mai stai cu proiectul deși deadline-ul este peste 2 săptămâni, la cei care vor mult prea multe modificări în prețul stabilit inițial.

Pentru a evita astfel de situații neplăcute, ideal este să stabilești cu clientul niște reguli clare precum numărul de revizii pe care îl poți face proiectului fără costuri suplimentare, orele în care te poate contacta și chiar și metoda prin care te simți confortabil să fii contactat (mail, Sype, telefon, etc.)

Prețuiește-ți timpul la adevărata lui valoare

Dacă treci prin pașii de mai sus vei vedea că realizezi adevărata valoare a timpulul tău. Așadar, următorul pas este ca valoarea acestuia să se reflecte în tarifele percepute și modul în care alegi să construiești un contract.

În concluzie, meseria de freelancer poate fi și frumoasă, dar sunt multe aspecte de învățat pentru a deveni cu adevărat liber și a-ți permite să trăiești așa cum vrei fără sacrificii pe plan profesional sau personal.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu