5 pasi pentru o zi mai productiva

Multa treaba la serviciu, acasa, la scoala, multa treaba peste tot, tocmai din acest motiv am scris acest articol cu 5 pasi pentru o zi mai productiva.

1. Fa-ti o lista cu cele mai importante sarcini. E cel mai bine sa ai o lista cu fiecare task pe care trebuie sa-l indeplinesti. In felul asta poti sa mentii o evidenta a ceea ce faci, in orice moment. Mai mult, este foarte bine sa identifici prioritatile, altfel te poti trezi la finalul unei zile ca ai lucrat toata ziua la ceva, in timp ce sunt alte chestiuni mult mai importante de facut. Exista sarcini care se diferentiaza altele in functie de importanta sau urgenta si care te vor ajuta la solutionarea altor sarcini, in viitor.

2. Pune accent pe finalizarea task-urilor nu pe crearea altora. Listele de prioritati pot avea un efect de bumerang asupra muncii tale. Poti sa descoperi noi lucruri care trebuie facute, pe masura ce avansezi in munca. Trebuie sa te abtii de la a contura noi sarcini si de a le intercala in programul tau zilnic, pentru ca in acest fel s-ar putea sa le ignori pe cele anterioare. Finalizeaza ceea ce ti-ai propus si abia apoi traseaza noi sarcini.

3. Cunoaste-ti cele mai bune perioade ale zilei si stabileste-ti sfarsitul zilei de munca. Unii lucreaza mai bine dimineata, dupa ce isi beau cafeaua, altii dupa-masa, cand soarele straluceste cel mai tare sau altii seara, cand cei mai multi termina munca. Dar sefii niciodata nu te vor intreba cand iti convine mai mult sa lucrezi. Asa ca, in acele momente ale zilei cand faci eforturi considerabile ca sa te concentrezi, curata-ti inbox-ul, citeste niste stiri, uita-te la poze, cauta muzica noua sau fa orice altceva ce nu solicita efort intelectual. In felul acesta, in cateva zile iti vei da seama de cele mai bune perioade ale zilei pentru munca, pe care le poti asocia cu cele mai solicitante task-uri. Si cel mai bine ar fi sa iti stabilesti o ora exacta la care iti termini ziua de munca, altfel s-ar putea sa te trezesti ca in zilele mai aglomerate pleci si la 10 seara acasa.

4. Cronometreaza-te si fii realist. Cand ai de indeplinit un task nou, e bine sa cronometrezi timpul care iti e necesar pentru a-l duce la indeplinire. Astfel, cand te vei confrunta pentru a doua oara cu ceva asemanator, vei sti ca iti trebuie aproximativ X ore si Y minute ca sa-l duci la capat. Desigur, din timpul initial poti reduce cateva ore/minute, in functie de compelxitate (pe masura ce faci ceva asemanator de mai multe ori, vei face mai repede acel lucru), dar fii realist: o estimare de cateva zeci de minute a unui task ce unui “muritor de rand” ii poate lua 3-4 ore nu te va ajuta cu nimic; dimpotriva, iti poate da programul complet peste cap si poti sa te dai drept incompetent in fata sefilor.

5. Traieste sanatos! Desi suna ca un stereotip atat de uzat incat nu mai suscita nici macar un impuls nervos in organismul tau, daca dormi binemananci sanatos si iei cate o gura de aer (si nu de tutun) de 10-15 minute o data la cateva ore intense de lucru, nu doar vei crede ca esti mai productiv, ci chiar vei vedea rezultatele!

Cel mai important e sa pleci de la aceste sfaturi si sa incerci sa-ti stabilesti un ritm propriu de munca. Creierul si organismul tau au secretele lor, pe care tu le poti descoperi si folosi pentru ca sefii sa fie mai multumiti de tine si pentru ca atunci cand termini ziua de munca sa nu crezi ca se termina si ziua ta.