Peste tot auzi că jocurile dezvoltă violență în rândul tinerilor și cât de rele sunt ele pentru copii. Ei bine, aceste afirmații sunt false și sunt făcute în general de oameni care nu au nici un fel de cunoștințe în domeniu și nici n-au jucat vreun joc în viața lor.
Desigur, există și excepții de la această regulă unde jocurile pot duce la violență, dar problema de bază nu o reprezintă jocurile aici, ci alte afecțiuni.
Haide să vedem de ce sunt bune jocurile pentru tine și cum te ajută:
Reduc stresul și anxietatea
Jocurile, precum orice altă activitate pe care o faci de plăcere, au efecte terapeutice și ajută la scăderea stresului și anxietății. Mai ales dacă ești adult și ai o zi grea la job, vei vedea că dacă vii acasă și faci ceva ce îți place, problemele vor deveni din ce în ce mai mici și vei putea să te relaxezi.
Îmbunătățesc memoria
Majoritatea jocurilor, dar mai ales cele de strategie, au capacitatea de a îmbunătăți memoria jucătorilor deoarece vei fi nevoit să ții minte tot felul de combinații de butoane, locații, pași pentru a face ceva/a ajunge undeva.
Acestea sunt toate antrenamente pentru memorie și pe termen lung îți vor fi chiar folositoare.
Îmbunătățesc abilitățile cognitive
Aici ne referim mai ales la jocurile de tip shooter sau cele care necesită din partea jucătorilor reacții rapide. Cu cât acțiunea din joc se întâmplă mai repede, cu atât corpul și mintea ta va încerca să țină pasul. Acesta este considerat drept un antrenament pentru abilitățile tale cognitive, dar mai ales pentru timpul de reacție. Există studii care dovedesc faptul că jucătorii profesioniști, indiferent de joc, au un timp de reacție mai rapid decât o persoană normală.
Ajută la dezvoltarea abilităților sociale
Deși pentru unii pare o afirmație care se contrazice singură, jocurile chiar pot ajuta la dezvoltarea abilităților sociale. Foarte multe prietenii se leagă în jocurile online, iar comunicarea este facilitată de faptul că nu există stresul acela de a cunoaște o persoană direct față în față.
Desigur, la fel cum toate lucrurile bune trebuiesc făcute cu măsură, așa se întâmplă și în cazul jocurilor. Efectele pot fi chiar invers dacă petreci ore întregi în fața calculatorului și uiți de ceea ce se întâmplă în jurul tău.
Beneficiile de mai sus se aplică în cazul celor care apelează la jocuri ca o metodă de relaxare și stau ce mult 1-2 sau poate chiar 3 ore în unele cazuri în fața monitorului sau televizorului pentru a se juca.
Jocurile pot avea efecte terapeutice și pot ajuta la scăderea stresului și anxietății, deoarece oferă o modalitate de a se relaxa și a se distra după o zi grea sau stresantă.
Majoritatea jocurilor, în special cele de strategie, necesită ca jucătorii să rețină combinații de butoane, locații și pași pentru a realiza anumite acțiuni sau a ajunge în anumite locuri, ceea ce reprezintă un antrenament pentru memorie.
Jocurile, în special cele online, pot ajuta la dezvoltarea abilităților sociale prin facilitarea comunicării și formarea de prietenii între jucători, fără stresul întâlnirii față în față cu persoane noi.
Te-ar putea interesa si:
Corectarea vederii cu lentile de contact: De ce merită să alegi lentile cu un nivel înalt de hidratare?