Importanța igienei după implantul dentar: Previne complicațiile

Ce presupune rutina de îngrijire după implantul dentar? Aceasta este una dintre cele mai comune întrebări pe care medicii stomatologi o primesc încă de la prima consultație de specialitate. Dacă până acum ai crezut că implantul dentar îți garantează un zâmbet frumos și sănătos pentru tot restul vieții, fără ca tu să depui un minim de efort, înseamnă că ai ajuns în locul potrivit.

Vei descoperi, pe parcursul acestui articol, că trebuie să respecți cu sfințenie regulile de îngrijire. Există o anumită igienă după implant dentar, una care te poate ține departe de complicații. Citește acest articol pentru a afla cum să-ți îngrijești dinții corect.

Îngrijirea implantului dentar în perioada de recuperare

În primele zile după intervenție, pacienții se pot confrunta cu mici sângerări, cu o ușoară inflamație, dar și cu dureri (de la slabe până la moderate). Pe lângă medicamentația de specialitate și alimentația adecvată, se impune și respectarea igienei orale. Folosește o periuță moale și clătește-ți gura cu substanțe antiseptice. Atenție, ața dentară și irigatorul bucal se introduc mai târziu în rutină. În primele zile, țesuturile sunt foarte sensibile, iar presiunea poate cauza sângerări. Iată și alte sfaturi de care să ții cont în perioada de recuperare:

  • Evită tutunul și alcoolul;
  • Evită efortul fizic intens;
  • Hidratează-te;
  • Consumă alimente moi, lichide și semilichide;
  • Odihnește-te;
  • Cere ajutorul medicilor încă de la primele semne de îngrijorare.

Îngrijirea implantului dentar pe termen lung

Durata de viața a implantului dentar depinde într-o mare măsură de modul în care alegi să-ți îngrijești dinții. Iată ce trebuie să faci pentru a sta departe de complicații și intervenții costisitoare:

Spală-te pe dinți de două ori pe zi

Nu trebuie să te speli pe dinți după fiecare masă, mai ales dacă ai un stil de viață activ. Cu toate aceasta, e musai să îți cureți dinții dimineața și seara. Pe lângă faptul că te vei bucura de o respirație fresh la început de program, pe seară, vei elimina bacteriile și resturile alimentare de la nivelul cavității bucale. Neîndepărtate la timp, acestea pot facilita apariția unor afecțiuni destul de supărătoare, cum ar fi periimplantita. În lipsa tratamentului de specialitate, această afecțiune poate conduce la pierderea implantului dentar.

Elimină resturile interdentare

Periajul nu este suficient pentru a sta departe de complicații. Resturile alimentare își fac loc și în spațiile dintre dinți, iar periuța nu poate ajunge în profunzime. Din acest motiv, se recomandă ața dentară și irigatorul bucal. Asigură-te că le folosești corect și cere informații suplimentare în cabinet!

Mergi la dentist de două ori pe an

La fiecare șase luni, medicul stomatolog trebuie să evalueze starea de sănătate a dinților tăi. Pe lângă consultația de specialitate și remedierea posibilelor mici probleme, se va realiza detartraj și periaj profesional. Atenție, există cazuri în care pacienții sunt nevoiți să ajungă mai des la clinică pentru curățarea profesională.

Limitează obiceiurile nocive

Pentru a te bucura cât mai mult timp de un zâmbet frumos și sănătos, este recomandat să limitezi obiceiurile nocive. Poate nu poți renunța la tutun, dar cu siguranță te poți abține din a desface ambalaje cu dinții.

Cere ajutorul medicilor

Deși nu face parte din rutina de îngrijire, nu puteam omite regula de aur: orice problemă depistată în fază incipientă își poate găsi o rezolvare rapidă și mai puțin costisitoare.

Așadar, igiena orală trebuie să reprezinte o prioritate zilnică. Doar așa poți fi convins că implantul dentar rămâne pe poziții, departe de infecții și alte complicații.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu