3 filme documentare pe care trebuie să le vezi

Școala noastră (r. Mona Nicoară, Miruna Coca Cozma, România, 2011) urmărește de-a lungul a patru ani povestea unor copii din liniștitul orășel transilvănean Târgu Lăpuș. Alin, Beni si Dana s-au născut într-o comunitate de romi. Când primarul decide să le construiască o școala nouă finanțată din bani europeni, ei devin pionierii unui experiment social cu urmări neașteptate. Spusă cu empatie și luciditate, povestea atinge prejudecățile instiuționale, sărăcia și dificultățile din învățământ și realitatea profundă a comunităților romilor. Un film despre un adevăr dificil, relatat jurnalistic și pus în perspectiva drepturilor omului. Documentarul a fost nominalizat la peste 30 de festivaluri de gen, naționale și internaționale, printre care Tribeca Film Festival 2011, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din America.

Tășuleasa: Un film fain (r. Andrei Dăscălescu, România, 2012) este povestea unuia din cele mai inedite proiecte sociale românești: un campus în vârful muntelui Bârgăului, lângă Pasul Tihuța, o comunitate în care tinerii învață ce înseamnă să fii voluntar și de ce e important să îți pese. Asociația și-a propus să schimbe mentalitățile celor din jur și să arate că tinerii își doresc să se implice în rezolvarea unor probleme sociale. Regizorul Andrei Dăscălescu a fost printre voluntarii asociației ”Tașuleasa Social” și a hotărât să-și transforme experiența într-un film. Rezultatul este un documentar despre o altfel de Românie, construită de oameni frumoși și curajoși. Printre protagoniștii filmului se află artiști ca: Ada Milea, Cosmin Bumbuț, Marcel Iureș și mulți alții.

Internetul se închide (r. Alex Lungu, România, 2012), este primul documentar scurt românesc ce tratează o temă provocatoare și actuală: problema drepturilor de autor în lumea internetului. Astăzi, cultura a devenit colaborativă iar accesul liber la o serie de opere de artă (muzică, film, cărți) a dus la apariția unui nou tip de creativitate. Cum ne putem raporta la noțiuni ca file-sharing și cum sunt afectați creatorii operelor în cauză? Aflăm de la Marius Moga, Florin Grozea și alți artiști locali care au fost nevoiți să se adapteze la regulile lumii digitale.