Tipuri de termostate pentru incalzire

Termostatele sunt: ​​mecanice, electromecanice si electronice.

Termostate mecanice

Aceste controlere de temperatura includ dispozitive bimetalice cu burduf umplut cu gaz sau lichid. Principiul functionarii regulatoarelor bimetalice se bazeaza pe proprietatea unei placi bimetalice de a se indoi, atunci cand temperatura se schimba. Cand temperatura creste, placa se indoaie si deschide circuitul electric, iar cand se ridica, se indreapta si inchide circuitul. Iar principiul functionarii termostatelor mecanice cu burduf umplut cu gaz sau lichid se bazeaza pe proprietatea de expansiune / contractie a gazului sau lichidului la aceleasi schimbari de temperatura. Dezavantajele controlerelor mecanice de temperatura includ sensibilitatea lor scazuta (histereza) si o abatere de la temperatura setata cu 2–3 grade С.

Termostate electromecanice

Astfel de termostate sunt mai precise. Sensibilitatea lor este de la 0,1 la 1 grad C la temperatura predeterminata, iar regulatorul porneste din nou incalzirea. La racirea camerei – dimpotriva: atunci cand temperatura din camera creste cu 0,1 – 1 grad C din punctul stabilit, regulatorul porneste aparatul.

Termostate electronice

Principalul avantaj al acestor regulatoare de temperatura  este exactitatea reglarii temperaturii setate. Ecranul LCD le ofera un aspect modern, de inalta tehnologie. Regulatoarele electronice de temperatura sunt programabile.

Termostatele mecanice, electromecanice si simple, neprogramabile, mentin temperatura la acelasi nivel.

Termostatele programabile schimba temperatura in conformitate cu programul instalat anterior de consumator, cand temperatura din camera scade sau creste, in functie de ora si ziua din saptamana.