Când se schimbă ora? Echinocțiul de primăvară 2022

Primăvara și-a intrat cu adevărat în drepturi. În data de 20 martie a avut loc echinocțiul de primăvară al acestui an, cunoscut și drept momentul care marchează începerea primăverii. Aceasta este și data la care ziua și noaptea devin egale, orele cu lumină fiind egale cu cele în care e întuneric.

După echinocțiu, durata zilei tot crește, în timp ce noaptea scade. Această diferență se va înregistra până la data de 21 iunie, când vom avea parte de solstițiul de vară.

Când se schimbă ora?

La noi în țară încă se face trecerea la ora de vară și de iarnă. Trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend al lunii martie, mai exact, în noaptea de 26 spre 27 martie 2022. Asta înseamnă că vom da ceasurile înainte cu o oră, iar ora 03:00 devine ora 04:00.

În caz că te întrebi, răspunsul este da, începând cu acest weekend vom dormi mai puțin cu o oră. Însă asta înseamnă că vom avea parte de mai multă lumină naturală.

Vom mai schimba ora în viitor?

„România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis că, deocamdată, să nu adopte această măsură și acest proces este blocat în momentul ăsta la nivel european”, declara, în toamna anului trecut, europarlamentarul Victor Negresu.

Comisia Europeană a propus să se renunțe la schimbarea orei în Europa, însă a oferit statelor membre libertatea de a decide. În mod normal, țările membre ar trebuit ca începând cu anul 2021, țara noastră să fi renunțat la schimbarea orei de vară și de iarnă, însă din cauza pandemiei de covid și a evenimentelor din Ucraina de acum, decizia a fost amânată.

Decizia de a renunța la schimbarea orei ar fi trebuit comunicată Comisiei Europene, pentru ca apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze piața unică.

Se pare că mai avem de așteptat pentru această decizie și vom continua să ne setăm ceasurile în funcție de ora de vară, respectiv de iarnă.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu