Care sunt cele mai apropiate planete de Pământ


Cele mai apropiate planete de Pământ, în termeni de distanță în cadrul Sistemului Solar, sunt Venus și Marte. Acestea sunt vecinii noștri planetari și se află de o parte și de alta a orbitei Terrei în jurul Soarelui.

Care sunt cele mai apropiate planete de Pământ

Venus

Venus este cea mai apropiată planetă de Pământ și este cunoscută adesea ca „sora” Pământului datorită similitudinilor în dimensiune, masă și compoziție. Totuși, condițiile de pe Venus sunt drastic diferite față de cele de pe Pământ. Are o atmosferă densă, compusă predominant din dioxid de carbon, cu nori de acid sulfuric, ceea ce duce la un efect de seră extrem și temperaturi de suprafață suficient de mari pentru a topi plumbul. De asemenea, Venus nu are apă lichidă la suprafață și rotește în direcția opusă majorității planetelor din Sistemul Solar.

Marte

Marte, adesea numită „Planeta Roșie” din cauza aspectului său roșiatic văzut de pe Pământ, este cea de-a doua cea mai apropiată planetă de noi. Marte prezintă caracteristici care au stârnit interesul cercetătorilor pentru posibilitatea existenței vieții, inclusiv prezența apei sub formă de gheață la polii săi și dovezi ale unor cursuri de apă lichidă în trecutul său geologic. Marte are o atmosferă subțire, compusă în mare parte din dioxid de carbon, și prezintă variații de temperatură care pot fi extrem de reci, în special pe timpul nopții.


Distanța specifică între Pământ și aceste planete variază în funcție de orbitele lor în jurul Soarelui. În timpul conjuncțiilor inferioare, când Venus și Pământul sunt cel mai aproape, distanța dintre cele două planete poate scădea la aproximativ 38 de milioane de kilometri. Marte poate ajunge la o distanță minimă de aproximativ 54,6 milioane de kilometri de Pământ în timpul opozițiilor favorabile.

Aceste planete sunt obiecte de studiu intense pentru astronomi și agențiile spațiale, datorită poziției lor în Sistemul Solar și potențialului lor de a oferi răspunsuri la întrebări fundamentale despre viață și formarea planetelor.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu