Cărți sau filme? Ce să aleg oare

Atunci când vine vorba de diferența dintre o carte și filmul realizat pe baza cărții, părerile sunt împărțite. După ce urmăresc și filmul, unii dintre noi sunt de părere că filmul a fost mult mai bun decât cartea, în schimb ce alții sunt total dezamăgiți de film și spun că nu se compară cu povestea reflectată în carte.

De unde această diferență de opinii?

Din perspectiva mea, lectura stimulează imaginația. Citind începem să ne imaginăm cum ar arăta ceea ce este relatat în respectiva carte. Mintea noastră conturează imagini și perspective personale asupra personajelor și realităților narate, iar creativitatea noastră asociază diferite elemente prezentate. Creionăm chipuri, locuri, expresii, schițe ale realității. Ne imaginăm ceea ce citim și empatizăm, situându-ne în realitatea sugerată de carte.

Apoi, urmărind filmul, ni se pare că acesta nu surprinde cu adevărat esența cărții. De ce? Pentru că în mintea noastră există deja anumite percepții și imagini despre realitatea conturată în carte, iar filmul ne înșală așteptările prezentând alte perspective asupra lucrurilor. Se poate să și coincidă unele elemente cu ceea ce ne imaginăm noi, însă de cele mai multe ori filmul este diferit de felul în care era conturat de imaginația noastră. Personajele nu sunt așa cum erau în mintea noastră, se omit elemente care pentru noi ar fi contat sau sunt prezentate superficial anumite aspecte.

Însă, numai cititorii autentici sunt dezamăgiți de film, iar aceștia sunt puțini. Ei apreciază mai mult cartea, mai mult cuvintele scrise decât imaginile, au imaginație bogată, empatizează, își creionează în minte imagini ale faptelor sau atitudinilor evidențiate în carte și își stimulează resursele creativității.

A vedea un film înainte de a citi o carte presupune a-ți îngrădi imaginația, a observa imagini fără a avea timp să le interpretezi sau să le treci prin sita creativității tale. Trăim într-un habitat mediatic, suntem înconjurați de imagini, care ne fură privirile și ne încântă. Alți oameni își folosesc imaginația pentru a ne captiva. Ne folosim mai puțin imaginația, deoarece totul ni se dă pe tavă.

Însă, nu trebuie să ne lăsăm imaginația ascunsă într-un sertar și să fugim la cinematograf. Trebuie să o stimulăm, iar cititul reprezintă o bună modalitate pentru a realiza acest lucru. Cultura scrisă, cărțile, generează structuri mentale și viziuni diferite față de cele anterioare. Filmele ne arată povești create de-a gata și ne împiedică să le creăm noi înșine prin interpretarea cărților citite.

Tu ce alegi, cărți sau filme?