Știm cu toții că tehnologia evoluează de la o zi la altă, iar deepfake va deveni curând parte din viețile noastre, însă în ce fel ne poate afecta acest lucru?
În primul rând ce este deepfake? Am putea defini deepfake drept tehnologia care îmbină termeni precum deep learning (tehnică folosită de inteligență artificială) și cuvântul fake (tradus în limba română = fals). O astfel de tehnologie permite inteligenței artificiale să simuleze imaginea unui subiect uman. Mai exact, unui computer îi sunt arătate imagini cu o persoană, iar acesta le poate reproduce aproape la perfecție.
Probabil cel mai bun exemplu de deepfake este contul de instagram deeptomcruise. La prima vedere ai putea crede că este contul faimosului actor, Tom Cruise, dar în realitate este o altă persoană care prin intermediul tehnologiei îl poate imita pe actor.
Printre celebritatile direct targetate de deepfake se număra și fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, iar anul trecut inclusiv Delia a fost victima acestui fenomen. Deși pare amuzant, specialiștii își fac griji cu privire la felul in care tehnologia de manipulare a înregistrărilor video ne-ar putea afecta viețile.
Această tehnologie devine tot mai sofitiscata și mai accesibilă, ceea ce înseamnă că în scurt timp nu vom mai putea distinge ce clipuri sunt reale și ce clipuri sunt de fapt false. Trăim într-o perioada în care știrile false reprezintă o problema reală și astfel de știri duc, din păcate, la apariția unor victime colaterale.
,,Spre deosebire de știrile false, care pot fi dărâmate cu efort minim, un clip deepfake poate avea un puternic impact vizual și emoțional, poate influență opinia publică și poate fi folosit pentru răzbunare sau pentru a defăima persoane publice.”
Filip Truță, expert Bitdefender pentru site-ul românia,europalibera.org
Te-ar putea interesa si:
Imprimanta de etichete ideală pentru industria alimentară