Cinci pași pentru a alege locuința potrivită

Căutarea locuinței ideale pentru tine și familia ta este un proces stresant și de foarte multe ori anevoios. Iată câteva sugestii pe care ar fi bine să le ai în vedere atunci când ești hotărât să achiziționezi un imobil:

  1. Cunoaște-ți bugetul

Indiferent dacă îți propui să achiziționezi cu banii jos sau cu ajutorul unui credit bancar, este esențial să știi de la început cât de mult îți permiți să plătești. De asemenea, este recomandat să ai în vedere și cheltuielile adiționale pe care o astfel de achiziție le aduce: taxe notariale, comisionul agentului imobiliar, costuri legate de o eventuală renovare, mobilă. În același timp, este recomandat să păstrezi și o rezervă echivalentă cu cel puțin 5% din prețul proprietății pentru cheltuieli neprevăzute. În cazul în care bugetul nu îți permite achiziționarea unei proprietăți în centrul Bucureștiului, aruncă o privire spre oferta bogată de apartamente Popești Leordeni.

  • Cunoaște-ți limitele

Un lucru foarte important pe care e bine să-l ai în vedere este timpul necesar găsirii locuinței potrivite pentru tine. Astfel, dacă programul tău este încărcat, o idee de luat în calcul este să apelezi la un profesionist. Un agent imobiliar poate fi de mare ajutor atunci când vine vorba de achiziționarea unei proprietăți. Acesta poate oferi o gamă largă de avantaje, cum ar fi accesul la o bază de date extinsă de proprietăți disponibile, experiență în negocierea termenilor și prețurilor, dar și cunoștințe juridice și financiare care pot face procesul mai ușor și mai eficient. De asemenea, un agent imobiliar poate fi un liant valoros în colaboarea cu alți profesioniști din domeniul imobiliar, cum ar fi notarii sau evaluatorii. În plus, un agent imobiliar te poate ajuta la pregătirea documentelor necesare pentru finalizarea tranzacției. În general, un agent imobiliar poate face procesul de achiziționare a unei proprietăți mai puțin stresant și mai eficient.

  • Află cât mai multe detalii despre proprietate

Atât în cazul în care ai găsit o vilă de lux, cu piscină și saună în Cartierul Primăverii, cât și în situația în care ți-a plăcut o locuință nouă în Popești Leordeni, trebuie să cunoști cât mai multe detalii despre imobil. În cazul imobilelor vechi, este foarte important să încerci să afli care sunt problemele cu care s-au confruntat vecinii, care este istoricul reparațiilor clădirii, cât de bine este izolată și, nu în ultimul rând, ce fel de persoane locuiesc în jur. Pe de altă parte, dacă alegi o locuință nouă, ar fi util să afli dacă dezvoltatorul își propune să extindă cartierul în viitor, ce alte dezvoltări imobiliare mai există în zonă, ce fel de materiale sunt folosite, precum și ce este inclus în prețul solicitat (finisaje, corpuri sanitare, mobilier).

  • Obține o ofertă scrisă

Pentru a nu avea parte de surprize neplăcute atunci când iei decizia de a cumpăra o locuință, este indicat să soliciti oferte scrise, care să conțină toate condițiile impuse de vânzător: preț, modalitatea de plată a acestuia, data finalizării proiectului (în cazul în care acesta este în construcție), precum și toate beneficiile pe care ți le oferă. Spre exemplu, în situația în care ești interesat de case de vânzare Popesti Leordeni, solicită-i dezvoltatorului să-ți ofere și în scris sau pe mail toate informațiile pe care ți le prezintă cu ocazia întâlnirii. Într-un scenariu ideal, oferta scrisă ar trebui să conțină toate clauzele esențiale ale viitorului contract de vânzare-cumpărare, astfel încât conform dispozițiilor Codului Civil, simpla ta acceptare a ofertei să echivaleze cu încheierea contractului.

  • Fii atent la fiecare clauză din contract

Cu toate că ești nerăbdător să vezi tranzacția încheiată și să pui mâna pe cheile noii tale locuințe, nu trebuie să ai o atitudine superficială la încheierea contractului. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ceri notarului să-ți trimită un draft al contractul cu o zi-două înainte de data stabilită pentru semnare. În acest fel, vei avea răgazul necesar pentru a-l citi cu atenție și pentru a cere explicații atunci când există clauze pe care nu le înțelegi sau cu care nu ești de acord. Dacă anumite clauze nu sunt pe placul tău, nu ezita să le negociezi înainte de a semna.

Spor la vizionări și mult succes în găsirea locuinței perfecte!

Te-ar putea interesa si:

Un comentariu la „Cinci pași pentru a alege locuința potrivită”

  1. Cautarea unei locuinte perfecte pentru tine si familia ta necesita timp si energie. Desigur, este indicat sa stii care sunt sugestiile pe care ar fi bine sa le iei in calcul: cunoaste-ti bugetul, cunoaste-ti limitele, afla cat mai multe despre proprietate si solicita o oferta scrisa. Cu toate acestea, procesul de achizitie trebuie sa se realizeze in limitele legislatiei. Cu aceste idei bine conturate in minte, vei reusi sa ai acea locuinta frumoasa si eficienta despre care visai inca de cand ai inceput sa cauti.

    Răspunde

Lasă un comentariu