Cine sunt laureații Premiilor Nobel anul acesta? Vezi lista completă a câștigătorilor

A avut loc festivitatea de decernare a Premiilor Nobel 2021, iar ediția de anul acesta a fost plină de surprize, în special la capitolul literatură.

Premiile Nobel au luat naștere în anul 1895, când Alfred Nobel și-a donat prin testament o mare parte a averii pentru a premia cele mai importante realizări din fizică, literatură, chimie, medicină și pace.

Anii au trecut, iar în 1968, Banca Centrală a Suediei a înființat Premiul Sveriges Riksbank în științe economice, în memoria lui Alfred Nobel.

În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor sunt recunoscute inteligența, creativitatea, experiența și marile realizările ale celor mai buni oameni de știință, scriitori și militanți pentru pace. Iată lista câțtigătorilor din acest an:

Laureații Premiilor Nobel 2021

The Nobel Prize in Physics

  • Klaus Hasselmann (Germania), Syukuro Manabe (Japonia-SUA) și Giorgio Parisi (Italia) pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

The Nobel Prize in Chemistry

  • Benjamin List & David MacMillan pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

The Nobel Prize in Physiology or Medicine

  • David Julius & Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.

The Nobel Prize in Literature 2021

  • Abdulrazak Gurnah pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”.

The Nobel Peace Prize 2021

  • Maria Ressa & Dmitry Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.

Mircea Cărtărescu era favoritul pentru premiul Nobel în literatură

surpiza de anul acesta de la Premiile Nobel a fost chiar scriitorul român, Mircea Cărtărescu, considerat drept favoritul în categoria sa. Casele de pariuri îl clasau pe primul loc în lista favoriților, alături de Haruki Murakami, Lyudmila Ulitskaya și canadianca Anne Carson.

În schimb, premiul cel mare a mers joi la scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah, care a fost recompensat pentru „înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor prinşi la intersecţia dintre culturi şi continente”, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru literatură a ajuns la poeta americană Louise Gluck.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu