Cum să fii un lider pentru echipa ta

Conceptul de lider există de foarte mult timp, dar adesea șefii sunt confundați cu liderii și a venit timpul să explicăm încă o dată care este diferența dintre un șef și un lider, dar mai ales de ce ai nevoie ca să fii un adevărat lider.

În realitate nu este nici o diferență între un șef și un lider deoarece aceste două cuvinte nu sunt antonime, ci mai degrabă putem pune problema din perspectiva faptului că un șef ca să fie bun ar trebui să fie lider întâi.

Liderul este acea persoană care este capabilă să-și inspire și motiveze angajații, dar căreia nu îi este nici teamă să lucreze cot la cot cu ei.

Studiile arată că majoritatea angajaților părăsesc locurile de muncă în căutarea unui mediu mai bun mai des decât în căutarea unui salariu mai bun. Prin urmare, oamenii au nevoie de lideri care să-i conducă, nu de persoane care să aducă și mai mult stres la locul de muncă.

Așadar, haide să vedem de ce are nevoie un șef ca să fie un bun lider pentru angajații săi:

  • Obiective SMART – dacă vrei să setezi obiective, acestea trebuie să fie SMART. În alte cuvinte ai nevoie de obiective realiste pentru echipa căreia dedici task-ui și măsurabile pentru a determina dacă au fost îndeplinite cu succes sau nu.
  • Oferă consultanță – în cazul în care anumite task-uri nu au fost făcute cum ți-ai dorit nu este vina echipei tale. Ca șef trebuie să îți asumi și eșecurile lor și să ajuți pe fiecare să își îmbunătățească skill-urile. Prin urmare oferă consultanță ori de câte ori e nevoie pentru a-ți ajuta echipa să-ți atingă scopurile
  • Acces la cursuri și resurse – poate mai important decât ceea ce am spus mai sus este să oferi acces echipei tale la cursuri și resurse din industrie pentru a se dezvolta.
  • Pasiune pentru ceea ce faci – dacă nu dai dovadă de pasiune și nu arăți că îți place ceea ce faci, nici angajații tăi nu vor veni la muncă în ideea de a fii productivi.

De asemenea, trebuie să adopți o filosofie de muncă prin care să transmiți echipei tale siguranță și să le oferi ajutori de oricâte ori au nevoie. Trăim într-o perioadă în care starea pe care o avem la locul de muncă ajunge să conteze mai mult decât salariul și suntem foarte preocupați de a avea un loc de muncă stabil, cu program flexibil și care să nu intervină în viața personală.

Prin urmare, ca să fii un bun lider trebuie să oferi suport echipei tale și să le dai întotdeauna un exemplu bun de urmat. De asemenea, este important să revii cu răspunsuri ori de câte ori echipa ta are nevoie de tine în timp util pentru a te asigura că totul decurge conform planului.  

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu