Curiozități despre Opera din Sydney

Opera din Sydney, una dintre cele mai iconice și recunoscute clădiri din lume, este o capodoperă a arhitecturii moderne și un simbol al Australiei.

De la inaugurarea sa în 1973, această structură impresionantă a fascinat și inspirat milioane de oameni din întreaga lume, iar în acest articol, vom explora unele dintre cele mai interesante curiozități legate de această minune arhitecturală.

Curiozități despre Opera din Sydney

O creație a unui arhitect danez

Designul Operei din Sydney a fost conceput de arhitectul danez Jørn Utzon, care a câștigat un concurs internațional organizat în 1957.

Interesant este că propunerea sa a fost inițial trecută cu vederea de juriu, dar a fost scoasă din nou la lumină și desemnată câștigătoare, mulțumită insistențelor renumitului arhitect american, Eero Saarinen.

Inspirată de natură

Formele unice ale Operei din Sydney sunt inspirate de natură, având la bază principii precum segmentele unei portocale pentru crearea acoperișului său distinctiv. De asemenea, Utzon s-a inspirat și din velele unei ambarcațiuni, reflectând astfel legătura strânsă a Australiei cu marea.

Construcție plină de provocări

Construcția Operei din Sydney a fost una plină de provocări și controverse, întârziind cu aproape 10 ani față de planul inițial și depășind bugetul cu mult. Inițial estimată la 7 milioane de dolari australieni, costurile finale s-au ridicat la peste 100 de milioane de dolari australieni.

Un patrimoniu mondial

În 2007, Opera din Sydney a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, recunoscându-se astfel valoarea sa excepțională pentru umanitate.

Este una dintre cele mai tinere construcții care au primit această distincție.

Nu doar o casă a operelor

Deși numele său sugerează că este dedicată exclusiv operelor, clădirea găzduiește o varietate de evenimente și spectacole, inclusiv concerte de muzică clasică, teatru, balet și chiar conferințe.

De asemenea, dispune și de mai multe săli de spectacol, cea mai mare fiind Sala Concertelor, cu o capacitate de peste 2.500 de locuri.

O atracție turistică de top

Opera din Sydney atrage aproximativ 8,2 milioane de vizitatori pe an, fiind una dintre principalele atracții turistice ale Australiei.

Vizitatorii pot lua parte la tururi ghidate pentru a descoperi istoria și arhitectura impresionantă a clădirii.

Un simbol cultural

Mai mult decât o clădire, Opera din Sydney a devenit un simbol al inovației și al excelenței culturale, reprezentând spiritul deschis și dinamic al Australiei.

Este un punct de întâlnire pentru artiști și iubitori de artă din întreaga lume, oferind un spațiu unde creativitatea și frumusețea se îmbină într-un mod memorabil.


Opera din Sydney continuă să inspire și să fascineze, fiind nu doar o capodoperă arhitecturală, ci și un centru vibrant al culturii și artelor. Prezența sa pe linia orizontului din Sydney servește drept memento al posibilităților infinite pe care creativitatea și viziunea le pot aduce în lumea noastră.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu