Curiozități despre Statuia Libertății

Statuia Libertății, unul dintre cele mai emblematice simboluri ale Statelor Unite ale Americii și un monument recunoscut la nivel mondial pentru libertate și democrație, este plină de istorie și fapte interesante. Iată câteva curiozități despre această impresionantă operă de artă.

Curiozități despre Statuia Libertății

Un cadou de la Franța

Statuia Libertății a fost un cadou de la poporul francez către Statele Unite, în onoarea centenarului Declarației de Independență a Americii și ca un simbol al prieteniei dintre cele două națiuni. A fost proiectată de sculptorul francez Frédéric Auguste Bartholdi și construită cu ajutorul inginerului Gustave Eiffel.

Construcție și inaugurare

Construcția statuii a început în Franța în 1875, iar statuia a fost inaugurată pe Insula Libertății din portul New York pe 28 octombrie 1886. A fost transportată în SUA în părți, în 214 cutii, și asamblată pe un piedestal construit prin donații publice strânse în SUA.

Semnificații simbolice

Statuia ține în mâna dreaptă o torță, simbolizând iluminarea, și în mâna stângă o tablă pe care este inscripționată data Declarației de Independență a SUA (4 iulie 1776). Lanțurile rupte la picioarele statuii simbolizează libertatea și sfârșitul opresiunii.

Dimensiuni impresionante

Statuia Libertății are o înălțime totală de 93 de metri de la baza fundației până la vârful torței. Greutatea sa totală este de aproximativ 204 tone, iar lungimea nasului este de 1,37 metri.

Materiale și structură

Exteriorul statuii este făcut din foi de cupru, care au capătat în timp o patină verde caracteristică datorită oxidării. Structura de suport intern este realizată din fier forjat și oțel, proiectată de Gustave Eiffel.

Acces și vizitare

Pentru a ajunge la coroana statuii, vizitatorii trebuie să urce o scară în spirală de 354 de trepte. Din coroană, se poate admira o vedere panoramică spectaculoasă asupra portului New York și a împrejurimilor.

Statuia Libertății și UNESCO

În 1984, Statuia Libertății a fost desemnată sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind recunoscută pentru valoarea sa culturală și istorică excepțională.

Statuia Libertății rămâne un simbol puternic al speranței, libertății și a visului american, atrăgând milioane de vizitatori din întreaga lume. Prezența sa impresionantă și istoria bogată continuă să inspire și să rezoneze cu valorile universale ale umanității.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu