Curiozități despre Vatican

Statul Vatican este cea mai mică țară independentă din lume, atât în ceea ce privește suprafața, cât și populația. Situat în inima Romei, Vaticanul este centrul spiritual al catolicismului și reședința Papei. În ciuda dimensiunii sale reduse, Vaticanul este plin de istorie, artă și arhitectură impresionantă. Iată câteva curiozități fascinante despre acest stat unic.

Curiozități despre Vatican

Dimensiune și populație

Vaticanul acoperă o suprafață de aproximativ 44 de hectare (110 acri), făcându-l cel mai mic stat suveran din lume. Populația sa variază, dar este în general de câteva sute de persoane, inclusiv membrii clerului, gardienii elvețieni, lucrătorii laici și călugărițele.

Garda Elvețiană

Garda Elvețiană Pontificală, fondată în 1506, este una dintre cele mai mici armate din lume și servește ca gardă personală a Papei. Membrii săi sunt recunoscuți după uniformele lor colorate, care sunt adesea atribuite greșit lui Michelangelo, dar designul lor actual datează de la începutul secolului al XX-lea.

Independența Vaticanului

Statutul Vaticanului ca stat independent a fost stabilit prin Tratatul de la Lateran semnat în 1929 între Sfântul Scaun și Italia. Acest acord a rezolvat o serie de dispute între Biserica Catolică și statul italian care datează de la cucerirea Romei de către Italia în 1870.

Muzeul Vatican

Muzeul Vatican este una dintre cele mai mari instituții culturale din lume, cu o colecție vastă de artă și artefacte adunate de-a lungul secolelor de papi. Include Camerele Raphael, Galeria Hărților și, bineînțeles, Capela Sixtină, cu faimoasa frescă a lui Michelangelo de pe tavan.

Limba oficială

Deși italianul este limba vorbită cel mai frecvent în Vatican, limba oficială este latină. Documentele oficiale ale Sfântului Scaun sunt redactate în latină, iar această limbă este folosită în unele ceremonii religioase.

Economia Vaticanului

Economia Vaticanului este susținută prin vânzarea de francize poștale, suveniruri, taxe de admitere la muzee și donații de la catolici din întreaga lume, cunoscute sub numele de „Peter’s Pence”. De asemenea, Vaticanul are propriul său sistem bancar și emite monede euro unice.

Radio Vatican

Radio Vatican, înființat în 1931 de Papa Pius al XI-lea, emite în peste 40 de limbi diferite și servește ca vocea Papei și a Bisericii Catolice pentru ascultători din întreaga lume.

Fără cetățenie din naștere

Vaticanul nu are spital, ceea ce înseamnă că niciun cetățean nu se naște în statul Vatican. Cetățenia Vaticanului este acordată pe baza rolului și funcției, nu prin naștere, și este de obicei revocată când persoana își încheie serviciul în stat.

Deși este cel mai mic stat din lume, Vaticanul are o influență culturală și spirituală uriașă, fiind un centru al artei, istoriei și religiei. Complexitatea și bogăția acestui mic stat continuă să atragă vizitatori și cercetători din întreaga lume.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu