Curiozități despre Yakuza

Yakuza, cunoscută și sub numele de gokudō, este una dintre cele mai notorii și complexe organizații criminale din lume, având originea în Japonia. Această organizație are o istorie îndelungată, datând din perioada Edo (1603-1868), și este cunoscută pentru codul său strict, structura ierarhică și implicarea în diverse activități ilegale. Iată câteva dintre cele mai fascinante curiozități despre Yakuza.

Curiozități despre Yakuza

Origini istorice

Yakuza își are rădăcinile în două grupuri principale din perioada Edo: bakuto (jucători de noroc) și tekiya (comercianți ambulanți). Aceste grupuri au evoluat treptat în organizații criminale organizate, având un impact semnificativ asupra societății japoneze.

Structura ierarhică

Organizația Yakuza este structurată ierarhic, asemănător unui clan samurai, cu un lider suprem numit oyabun (tatăl) și membrii subordonați cunoscuți sub numele de kobun (copiii). Această structură subliniază loialitatea și respectul strict între membrii organizației.

Codul de onoare

Yakuza este cunoscută pentru codul său de onoare, similar cu codul bushido al samurailor. Respectul, loialitatea, onoarea și alte valori tradiționale japoneze sunt de o importanță crucială. Yubitsume, sau ritualul tăierii degetelor, este unul dintre cele mai cunoscute aspecte ale acestui cod, servind ca pedeapsă pentru eșecuri sau ca mijloc de a cere iertare.

Activități ilegale și legitime

Deși Yakuza este implicată într-o gamă largă de activități ilegale, cum ar fi jocurile de noroc, traficul de droguri, prostituția și camăta, multe clanuri Yakuza operează și afaceri legitime. Acestea includ construcții, imobiliare și divertisment.

Tatuajele elaborate

Membrii Yakuza sunt renumiți pentru tatuajele lor elaborate, care acoperă adesea întregul corp, excluzând fața, mâinile și gâtul. Aceste tatuaje, cunoscute sub numele de irezumi, sunt considerate un semn de curaj și loialitate, dar și un mod de a-și asuma identitatea de membru Yakuza.

Relația cu societatea

În ciuda naturii sale criminale, Yakuza a avut adesea o relație complexă cu societatea japoneză, uneori implicându-se în activități filantropice, cum ar fi ajutorul oferit după dezastre naturale. Această „față” publică a contribuit la o imagine ambiguă a Yakuza în ochii multor japonezi.

Declinul recent

În ultimele decenii, guvernul japonez a intensificat eforturile de a combate Yakuza, prin legi stricte și măsuri de aplicare a legii. Aceasta a dus la un declin semnificativ al numărului de membri și la o reducere a influenței publice a Yakuza în Japonia.

Yakuza rămâne un subiect de fascinație în întreaga lume, datorită istoriei sale bogate, culturii unice și impactului pe care îl are asupra societății japoneze. Cu toate acestea, natura sa criminală și impactul activităților sale ilegale nu trebuie subestimate.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu