Laptisor de matca: beneficii, proprietati, recomandari de utilizare (P)

Laptisorul de matca este un aliment natural, care prezinta multe proprietati benefice organismului uman. Acesta are in componente o gama variata de substante nutritive, precum vitamine, minerale sau aminoacizi. Majoritatea adultilor utilizeaza produsul in sezonul rece, cu scopul de a tine departe racelile si de a intari imunitatea. Cu toate acestea, exista si alte motive pentru care sa-l incerci.

Mai jos vei afla care sunt cele mai importante dintre beneficiile laptisorului de matca.

Cum este formata substanta?

In principiu, acest produs este preparat de catre albinele tinere. Procesul are loc prin intermediul secretiilor care se afla in glande. Scopul laptisorului de matca este cel de a hrani regina stupului si de a prelungi durata sa de viata. De cele mai multe ori, albinele traiesc pana la cateva luni. In comparatie, cele care consuma laptisor de matca pot rezista pana la 3-4 ani. Substanta vascoasa este de culoare galbuie si reprezinta nutritia inca din perioada de larva, in primele 2-3 zile de maturare. Regalactina este compusul care permite schimbarea morfologica si asigura un trai indelungat.

Pentru obtinerea unui laptisor de matca in scopuri comerciale, este necesar ca apicultorul sa aiba un numar minim de familii de albine, fiindca altfel nu va avea cantitati de ordinul kilogramelor. Se va respecta un program strict, care implica un nivel mare de munca. Majoritatea metodelor de recoltare se bazeaza pe separarea reginei de familie. Ulterior, se introduc 30-40 de botci cu larve de 1 zi si acestea sunt lasate pana la acceptarea lor. La final, se utilizeaza 10-20 de celule in familii crescatoare, unde sunt lasate 2-3 zile. Adunarea laptisorului de matca are loc cu o spatula sau cu un aspirator special. Produsul este apreciat de consumatori, deoarece ofera energie si este benefic in combaterea starilor de indispozitie. Acesta nu poate fi inlocuitor pentru medicamente, dar reprezinta un supliment alimentar util in multe situatii.

Ce contine laptisorul de matca?

Laptisorul de matca are o consistenta vascoasa si un gust usor acidulat. Desi nu se cunosc toate ingredintele prezente in interior, pana in clipa actuala s-a descoperit o parte semnificativa dintre ele. Spre exemplu, exista proteine, glucide, acizi brasi si un complex variat de vitamina B(B1,B2,B6,B12). Pe langa acestea, se pot regasi vitaminele D, E, K si diversi compusi similari. Spre exemplu, se intalneste sodiul, potasiul, zincul, cuprul, fierul si manganul. Laptisorul de matca mai prezinta o cantitate mare de vitamina B5, avand nucleul format din acidul 10-HDA. Acesta este un element unic, care este responsabil de producerea anticorpilor. Acelasi compus se asimileaza in mod direct de catre organismul uman, fara sa fie necesara digestia. Acidul are efecte benefice antivirale, antitumorale si antiinflamatoare. In plus, este un regenerator al celulelor stem. Cantitatea de 2$ asigura calitatea laptisorului si proprietati terapeutice superioare, actionand precum un antibiotic natural. Astfel, produsul va fi un bun imunoreglator si va reface celule nervoase, fiind bine tolerat in corp.

Cand este recomandat consumul de laptisor de matca?

Laptisorul de matca poate fi utilizat atat de copii, cat si de persoanele in varsta. Un domeniu in care acesta este apreciat ar fi cosmetica, unde se utilizeaza in diferite creme cu efect antiimbatranire sau rehidratant. Din acelasi motiv, exista combinatii cu alte substante, care se pot aplica direct pe piele si o vor tonifia.

Totusi, cea mai comuna utilizare a laptisorului de matca este cea cu scopul de fortificare al sistemului imunitar. Exista efecte benefice asupra centrului nervos central si al creierului, imbunatatindu-se memoria si fiind schimbandu-se starea utilizatorului. Datorita enzimelor si a altor substante nutritive, efectul este unul energizant si antidepresiv.

Cum ajuta laptisorul de matca in afectiunile respiratorii sau cardiovasculare?

In cele mai multe situatii, laptisorul de matca poate trata infectiile virale precum gripa si prezinta rezistenta la ciuperci sau bacterii. Totul este posibil datorita proprietatilor imunomodulatoare specifice. Pe langa asta, functionarea inimii va fi mai buna si se vor preveni depunerile de colesterol pe artere.  Activitatea va fi sporita, laptisorul fiind precum un tonic cardiac si vasodilatator, ce regleaza tensiunea arteriala.

Cum se consuma laptisorul de matca?

Este recomandat consumul in cure regulate de cel putin 6 saptamani. Daca administrezi laptisor de matca pur, acesta se consuma dimineata, cu 30 de minute inainte de prima masa. Substanta se dizolva sublingual, fiind recomandate pana la 1-2 grame/zi pentru un adult. In cazul copiilor, aceeasi doza este redusa la jumatate.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu