Lucruri pe care nu ar trebui niciodată să cheltui bani

Există lucruri pe care, indiferent de suma pe care o câștigi, nu ar trebui să cheltui bani. Aceste cheltuieli sunt practic o gaură neagră în care o parte din banii pe care i-ai strâns se duc fără să îți aducă nimic în schimb.

Jocurile de noroc

Unul dintre inamicii cei mai de temut al bugetului tău poate să stea ascuns în spatele jocurilor de noroc. Adesea cheltuirea banilor pe astfel de jocuri începe ca un hobby sau chiar ca un lucru distractiv, ceva de făcut într-o seară de vineri cu prietenii.

Cu toate acestea, se transformă rapid într-o dependență care te va afecta mult mai rău o dată ce câștigi. Psihologic vorbind, după ce câștigi o dată la un joc de noroc, vei avea impresia că poți repeta reușita și vei începe să cheltui din ce în ce mai mulți bani deoarece te vei simți mai  aproape de premiu.

Ei bine, aceste lucruri nu stau chiar așa în realitate și multe persoane ajung chiar în punctul în care cheltuie bani pe care nu îi au doar ca să mai încerce o dată să câștige premiul cel mare.

Pariurile

Și mai periculoase decât jocurile de noroc sunt pariurile. Diferența fiind că aici nu doar că depinzi de norocul tău, dar și de niște rezultate pe care nu ai cum să le controlezi.

Pariurile sunt mai periculoase deoarece dau dependență mult mai ușor decât jocurile de noroc. Dacă, spre exemplu, la un joc de noroc ai opțiunea de a câștiga sau nu a câștiga, la pariuri întotdeauna vei fi aproape câștig, dar în realitate acea apropiere este foarte departe.

Lucruri de care nu ai nevoie

Ieșim din zona lucrurilor care dau dependență și ajungem la lucruri obișnuite pe care le poți cumpăra. Să spunem, spre exemplu, că vezi o reclamă la niște adidași și următoarea ta mișcare este să intri pe site ca să-i comanzi, mai ales că sunt la reducere.

Ei bine, aici deja ai picat într-o capcană a marketingului deoarece ți-a fost creată o nevoie pe care nu o aveai inițial.

Procesul corect este să te interesezi dacă, într-adevăr, acea reducere este reală și să te gândești dacă ai nevoie de acea pereche de adidași deoarece s-ar putea să ai deja o cutie sau două nedesfăcute.

Același lucru se întâmplă și cu mâncarea la magazin. Uneori oamenii tind să cumpere mai mult decât au nevoie pe principiul lasă să fie și la final de lună ajung să arunce o cantitate semnificativă.

Acestea sunt cele trei lucruri despre care am vrut să vorbim în acest articol pe care eu consider că nu ar trebui să dai banii. Dacă ai o altă opinie sau vrei să mai adaugi lucruri pe listă, te aștept în rubrica de comentarii.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu