Păsarea care doarme în zbor – rândunica de mare

Printre numeroasele minuni ale naturii se numără și capacitatea unor păsări de a dormi în timp ce zboară. Acest fenomen fascinant este cel mai bine documentat la rândunelele de mare, cunoscute și sub denumirea de Frigatebirds, care pot rămâne în aer pentru săptămâni în șir fără să aterizeze. Astfel, acestea pot parcurge distanțe mari peste oceane în căutarea hranei, fără a fi nevoite să se oprească pentru odihnă.

Păsarea care doarme în zbor - rândunica de mare

Cum reușesc să doarmă în timp ce zboară?

Păsările care pot dormi în zbor au dezvoltat o adaptare remarcabilă care le permite să odihnească jumătate din creier în timp ce cealaltă jumătate rămâne activă. Acest tip de somn, cunoscut sub numele de somn unihemisferic lent, le permite să mențină o vigilență minimă pentru navigație și evitarea prădătorilor, având tot timpul un ochi deschis pentru monitorizarea împrejurimilor.

Studii și observații

Studiile efectuate pe rândunele de mare au arătat că aceste păsări pot dormi în zbor prin scurte episoade de somn, care durează doar câteva secunde, dar se acumulează în total până la câteva ore de somn pe zi. Aceste constatări au fost posibile datorită tehnologiei moderne, cum ar fi dispozitivele de monitorizare a activității cerebrale, care pot fi atașate de păsări fără a le împiedica capacitatea de zbor.

Importanța somnului în zbor

Abilitatea de a dormi în timp ce zboară este vitală pentru supraviețuirea acestor păsări, permițându-le să parcurgă distanțe lungi în căutarea hranei fără a fi nevoite să se oprească. Acest comportament le oferă un avantaj semnificativ în mediul lor natural, asigurându-le accesul la resurse alimentare care altfel ar fi inaccesibile.

5 păsări care dorm în zbor

  1. Rândunele de mare (Frigatebirds) – Sunt cele mai bine studiate în contextul somnului în zbor, datorită abilității lor de a rămâne în aer pentru săptămâni în șir fără a ateriza.
  2. Albatroși – Cunoscuți pentru zborurile lor lungi și eficiente peste oceane, albatroșii sunt adesea menționați ca având capacitatea de a dormi în timp ce zboară, deși studiile specifice sunt limitate.
  3. Călifar alb (Great White Pelicans) – Deși nu există dovezi directe, modul lor de viață sugerează că ar putea folosi somnul unihemisferic în timpul zborurilor lungi.
  4. Ciori – Unele studii sugerează că ciorile pot dormi în timpul zborurilor lungi, utilizând somnul unihemisferic pentru a menține funcții vitale active.
  5. Șoimi – Similar cu ciorile, există indicii că șoimii pot recurge la somn unihemisferic în timpul migrațiilor lor extinse.

Așadar, fenomenul păsărilor care dorm în zbor este un exemplu remarcabil al adaptabilității viețuitoarelor la condițiile de viață, dar mai ales cum unele dintre acestea pot evolua astfel încât să se ferească mai eficient de prădători și pericolele din jur.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu