Suedia a câștigat trofeul Eurovision 2023

Eurovision 2023 s-a sfârșit, iar publicul și-a ales favoritul. Piesa Tattoo a artistei Loreen a fost declarată câștigătoare, iar concursul de anul viitor va fi organizat în Suedia.

Show-ul a avut loc în UK, țara de pe al doilea loc de anul trecut, dar care s-a oferit să organizeze în locul Ucrainei. Cele două țări au colaborat pentru a pune în scenă un show incendiar, unde artiști britanici, ucrainieni, dar și reprezentanți ai Italiei sau Israelului din alți ani au susținut reprezentații live.

Loreen a fost favorita juriului, obținând 340 de puncte din partea lor. Când a venit momentul voturilor din partea publicului, clasamentul s-a tot schimbat, punând țări precum Israel și Finlanda pe primele poziții. Cu toate acestea, Suedia a obținut 243 de voturi de la public, care cumulate cu cele de la juriu au însumat 583 de puncte.

Pe următoarele locuri în clasament au fost Finlanda cu 526 de puncte, Israel cu 362 de puncte, Italia cu 350 și Norvegia cu 268.

Suedia a câștigat Eurovision pentru a șaptea oară

Nu este prima impresie bună pe care Suedia o face la Eurovision, însumând un total de 7 victorii. Primul trofeu l-au primit în 1974, când au fost reprezentați de trupa ABBA, apoi în 1984 cu Herreys, Carola în 1991, Charlotte Nilsson în 1999, Loreen în 2012, Mans Zelmerlow în 2015 și din nou Loreen în 2023.

Victoria lui Loreen are și mai multă însemnătate acum fiindcă în 2024, când Suedia va găzdui concursul, se vor împlini 50 de ani de la prima victorie a țării. Acum rămâne de văzut dacă legendara trupă ABBA se va reuni pe scenă.

Loreen a intrat în istoria Eurovisionului

Loreen a mai câștigat Eurovisionul în 2012, cu piesa Euphoria. La 11 ani distanță, artista s-a întors pe scena ESC și a făcut istorie, devenind a doua artistă, după Johnny Logan, care a reușit performanța de a câștiga concursul de două ori. De asemenea, Suedia a egalat acum Irlanda la numărul total de victorii, ambele având acum 7 în palmares.

Eurovision a salvat cariera artistei

Într-un interviu acordat publicației CNN, Loreen a declarat că victoria de la Eurovision a fost cel mai important moment din viața sa. Înainte de a fi aleasă să-și reprezinte țara cu piesa Euphoria, cariera ei nu părea să înflorească, dar după ce s-a întors cu trofeul, lucrurile au început să meargă mult mai bine pentru tânăra artistă.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu