Atunci când auzi de freelancing și de faptul că poți să lucrezi de oriunde, oricât vrei tu, sună de parcă ai descoperit o nouă lume perfectă.
Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa deoarece freelencingul este plin de provocări și în cele ce urmează vom vorbi despre ele mai amănunțit.
Trebuie să înveți să cauți clienți
Atunci când lucrezi într-o agenție, corporație, multinațională, etc. ești acolo pe o poziție anume și de cele mai multe ori nici nu ai treabă cu ce fac colegii tăi, dar mai ales nu tu trebuie să cauți clienți și să negociezi cu ei.
Desigur, în cazul în care exact acesta este jobul tău, lucrurile astea nu ți se aplică.
Procesul de căutare a clienților este anevoios deoarece pe deoparte trebuie să lucrezi pentru clienții actuali și pe de altă parte să cauți alți clienți pentru a-ți mări încasările și a ajunge la sumele pe care ți le dorești.
Aceste lucruri atrag cu sine mai multe ore de muncă, mai mult stres și în final poți trage concluzia că meseria nu este de tine.
Cu toate astea, procesul devine mai ușor în timp și pe măsură ce prinzi vechime în piață vei fi și recomandat de actuali sau foști clienți și întreg procesul de căutare a clienților va arăta altfel, ei vor veni la tine.
Lucrurile tale, responsabilitatea ta
Dacă atunci când lucrezi pentru altcineva, lucrurile pe care le folosești nu sunt responsabilitatea ta, în sensul în care dacă ceva se strică fără să fie din vina ta, trebuie doar să anunți și să aștepți să fie reparat, la freelancing lucrurile nu stau chiar așa.
Ca freelancer trebuie să lucrezi cu lucrurile tale. Aici includem telefon, laptop, imprimantă, mașină, etc. Nimic nu mai este pe firmă (și chiar dacă este, tot firma ta e) și trebuie ca atunci când se strică ceva să mergi singur cu laptopul la garanție, cu mașina la service sau să cauți driverele alea care fac imprimanta să printeze corect câteva ore pe internet.
Desigur, orice problemă ai poate avea soluția în externalizarea unui serviciu, dar aici intervin și alte costuri.
Trebuie să negociezi
Majoritatea clienților sunt veșnic nemulțumiți și durează timp până vei găsi acele colaborări fructuase pe care toți ni le dorim. Așadar, mulți vor mai mult pe mai puțini bani și adesea te vei trezi cu critici la adresa sumelor pe care le facturezi.
Într-un fel este și normal ca fiecare să încerce să reducă din costuri, dar aici trebuie să negociezi și să știi cum să le explici că acela este fee-ul pentru serviciile tale și nu este negociabil. Dacă reușești să faci clientul să înțeleagă cum funcționează raportul calitate-preț, s-ar putea să transformi pe oricine într-un client model.
Trebuie să te promovezi și să înveți constant
Promovarea constantă este necesară atunci când faci freelancing deoarece trebuie să fii acolo unde sunt clienții tăi.
Pe lângă promovare, trebuie să investești în skill-urile tale participând la conferințe în domeniu, luând cursuri despre noile tehnologii de pe piață din domeniul tău și citind în fiecare zi știrile de interes pentru tine.
În SUA a fost făcut un studiu și în multe domenii s-a concluzionat că specialiștii tineri câștigă cel mai bine. Acest lucru se datorează faptului că știu mai bine să folosească metodele de promovare care sunt în trend și probabil sunt mai conectați la schimbările din industrie deoarece nu au vechime și simt constant nevoia de a învăța lucruri noi.
Nu ai concediu
Facturezi atât cât muncești. Așadar, ca freelancer, nu ai concediu clasic în care să fii plătit ca să te relaxezi, ci trebui să calculezi volumul de muncă și remunerația astfel încât să îți permiți să ai zile de odihnă în care să nu faci nimic.
Îți plătești singur toate taxele
Nici de taxe nu mai este responsabil un angajator, deci facturile pe care le emiți trebuie să reflecte acest lucru pentru a-ți permite să faci profit și după ce achiți datoriile către stat.
Partea bună este că poți găsi contabili care să te ajute cu gestionarea taxelor, iar sumele nu sunt mari pentru cineva care face din freelancing o meserie full time.
În concluzie, deși meseria de freelancer pare cel mai frumos lucru care ți se poate întâmpla, de cele mai multe ori nu este așa și ai nevoie de o perioadă în care să acumulezi experiență și un know how care să îți permită să ajungi în punctul acela în care poți rezolva problemele apărute ușor și freelancingul să se transforme din 12 ore lucrate pe zi în mai puțin de 8 păstrând stabilitatea financiară pe care ți-o dorești.
Te-ar putea interesa si:
Corectarea vederii cu lentile de contact: De ce merită să alegi lentile cu un nivel înalt de hidratare?