Cum alegi o centrala termica potrivita nevoilor tale

Am vorbit despre tipuri de termostate, iar acum este randul centralelor termice.

Centrala termica este un echipament indispensabil in locuinta, atunci cand proprietarul casei pune confortul pe primul plan. Cu ajutorul centralei termice potrivite vei beneficia de caldura si apa calda atat cat ai nevoie. Pentru a face cea mai buna alegere atunci cand cauti centrala termica potrivita va trebui sa tii cont in primul rand de suprafata casei in care aceasta va functiona si de numarul de persoane care locuiesc permanent acolo.

In prezent, in oferta producatorilor de centrale termice exista multe tipuri de astfel de echipamente. Centrale termice pe gaz, centrale termice electrice, in condensare sau centrala termice smart care au integrate sisteme inteligente de control si chiar de service, putand fi reparate de la distanta in anumite cazuri. Insa atunci cand alegi centrala termica, va trebui sa tii cont si de agentul termic pe care aceasta il foloseste: gaz, curent electric sau combustibil solid cum sunt lemnele, paletii sau carbunii. Iar aici va trebui sa te uiti cu atentie la bugetul familiei, pentru ca fiecare tip presupune alte costuri.

Centrala termica pe gaz

Centrala termica pe gaz are marele avantaj ca functioneaza pe gaz, iar aceasta este unul dintre cei mai ieftini combustibili conventionali. Cand imobilul este racordat la o sursa de gaz va mai trebui doar sa te decizi daca iti doresti un model de centrala clasica sau o centrala in condensatie, cu un randament ridicat, datorita tehnologiilor de ultima ora care optimizeaza consumul si in acelasi timp face ca echipamentul de incalzire sa fie si mai prietenos cu mediul inconjurator. Un alt avantaj este acela ca centralele pe gaz sunt usor de intretinut, spre deosebire de alte tipuri de centrale.

Centrala termica electrica

Centrala termica electrica este o modalitate simpla si practica pentru producerea de caldura si apa calda. Un astfel de echipament este usor de instalat si de folosit.  In cazul centralelor electrice vei obtine exact atata putere cat a fost declarat de producator. Un alt avantaj al centralelor termice electrice este costul scazut de achizitie al echipamentului.

Centrala termica pe lemne

O centrala termica pe lemne insemana in primul rand o independeta fata de furnizorii de gaze sau de curent electric. Combustibilii solizi sunt usor de procuruat, iar costurile nu sunt deloc ridicare. Pentru a obtine eficienta, va trebui sa folosesti combustibili de calitate. Utilizarea unuia slab calitativ, spre exemplu lemnul verde, va duce la o scadere a randamentului chiar si pana la jumatate.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu