Eurovision 2023 nu se va ține în Ucraina

Eurovision 2022 a fost câștigat de Ucraina, cu o diferență enormă de voturi între ei și locul al doilea, Marea Britanie. Publicul a făcut diferența, deoarece voturile provenite de la publicul țărilor implicate în concurs, au urcat Ucraina pe primul loc al clasamentului. 

Deși au fost declarați câștigători și tradiția Eurovisionului este ca țara căreia i se înmâneze premiul să găzduiască ediția de anul viitor, se pare că pentru 2023 se va face o excepție. Situația actuală din Ucraina nu permite pregătirea din timp a unui eveniment grandios precum Eurovision, iar pentru siguranța tuturor participanților, s-a luat decizia ca organizarea să fie preluată de țara de pe locul 2, Regatul Unit.

EBU a făcut marele anunț cu privire la organizarea Eurovision 2023 

Într-un comunicat oficial al European Broadcasting Unio (EBU), instituția care se ocupă cu organizarea concursului a declarat că următoarea ediție se va ține cel mai probabil în Marea Britanie. 

„EBU vrea să mulţumească postului UA:PBC pentru cooperarea sa deplină şi angajamentul său în explorarea tuturor scenariilor posibile în săptămânile care au trecut după victoria obţinută de Kalush Orchestra pe 14 mai la Torino şi îşi exprimă tristeţea şi dezamăgirea că ediţia de anul viitor a concursului nu poate fi organizată în Ucraina”, au anunţat reprezentanţii EBU, conform Agerpres.

„EBU a susținut UA:PBC într-o gamă diversă de domenii de la începutul invaziei. Ne vom asigura că acest sprijin va continua să se manifeste pentru ca UA:PBC să poată să își mențină serviciile indispensabile pe care le furnizează cetățenilor ucraineni. Ca urmare a acestei decizii și în concordanță cu regulamentele și pentru a asigura continuitatea evenimentului, EBU va începe acum discuții cu grupul BBC, ca reprezentant al tării clasate pe locul al doilea în acest an, pentru a deveni o posibilă gazdă a concursului Eurovision în 2023 în Marea Britanie. Ne vom asigura că victoria Ucrainei va fi reflectată pe deplin în show-ul de anul viitor. Aceasta va fi o prioritate pentru noi în discuțiile pe care le vom purta cu gazda care va fi aleasă”, precizează comunicatul publicat de EBU.

Conform voturilor exprimate de juriile naționale de la Torino, Sam Ryder, reprezentantul Marii Britanii, a ocupat primul loc. Însă marele premiu a fost înmânat grupului ucrainean Kalush Orchestra, reușind să strângă un total de 631 de puncte, majoritatea venind din partea publicului. 

De-a lungul istoriei concursului, Ucraina a participat încă din anul 2003 și a reușit să obțină trei victorii. În trecut, Ucraina a fost gazda Eurovisionului în anii 2004 și 2016, iar în 2023 ar fi trebuit să fie cea de-a treia ediție organizată de ei. Însă din cauza invaziei Rusia în Ucraina, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune ia în calcul faptul că cel mai bine ar organiza concursul într-o altă țară gazdă.

Te-ar putea interesa si:

Lasă un comentariu